House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos

first_imgArchitects: Correia/Ragazzi Arquitectos Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/573432/house-ricardo-pinto-correiaragazzi-arquitectos Clipboard House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos Projects Houses Portugal Year:  Manufacturers: panoramah!® Products translation missing: en-US.post.svg.material_description “COPY” House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi ArquitectosSave this projectSaveHouse Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos ArchDaily “COPY” Area:  280 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeCorreia/Ragazzi ArquitectosOfficeFollowProductsGlassSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationRenovationPortoRefurbishmentHousesPortugalPublished on December 03, 2014Cite: “House Ricardo Pinto / Correia/Ragazzi Arquitectos” 03 Dec 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Products used in this ProjectWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityCollaborators:Inês Ruas, João Marques, Nuno Vasconcelos, Rita Breda, Tiago CostaHidraulic Engineering:GlserTechnical Facilites Engineering:GencoElectrical Engineering:GencoConstruction:Almeidas & Magalhães, LdaTile:KINETIC TILEDesigner:Catarina Almada Negreiros, Rita Almada NegreirosProducer:Fábrica Cerâmica Viúva LamegoSite Area:258, 15 m2City:PortoCountry:PortugalMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Luis Ferreira AlvesText description provided by the architects. The surroundings to the plot are characterized by medium density consolidated residential aspects despite being so close to Boavista Avenue.Save this picture!© Luis Ferreira AlvesThe house to rebuild, with three fronts, intends to establish, or re-establish, a clear volumetric relation with the adjoining dwellings, although, simultaneously, with a degree of formal autonomy and relation with the terrain. Originally this house established a relation with a twin house situated on the plot to the north, which disappeared when it was subjected to a similar intervention. At present it is intended to re-establish a relation, though of completely different nature – by contrast and continuity. By contrast in volume, intended to be much lower and establishing a direct reference to the row house with wall moiety on the lot to the south, with only two floors, one being half buried; by continuity through the ground-floor and materials that characterize it.Save this picture!SectionSave this picture!SectionIn the perspective reading at the street level (from north to south) will be clear this continuity relation with the lower level, as well as the construction volume in harmony with the existent house to south, providing an excellent framework of the set.Save this picture!© Luis Ferreira AlvesThe decision that will ensure the formal autonomy is its deployment as a courtyard-house, allowing bigger resting areas on the ground-floor and intimate relations between them, the outside spaces of the house and the interior of the block.Save this picture!Floor PlanThe east and west elevations are, at the upper level, totally blind and defined by textures glazed tile panels, characteristic of the city of Porto. The blind west elevation is justified by not violating the neighbouring parcels, as well as prevents the reading from this upper level extremely uncharacterized.Save this picture!© Luis Ferreira AlvesThe use of the tile, giving new life to a Portuguese tradition, comes from the intention to explore its formal and plastic possibilities rather than only its chromatic possible variations. The tile has also the advantage of being a finishing material that requires basically no maintenance, one can use it over any constructive system and it’s eternal. We are interested in its natural qualities, its colours, textures and ability to be worked according to the different perspectives, as a different entity.Save this picture!Floor PlanProject gallerySee allShow less100 Office / Shimizu CorporationSelected ProjectsLe 205 / Atelier ModernoSelected Projects Share Photographs:  Luis Ferreira Alves Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/573432/house-ricardo-pinto-correiaragazzi-arquitectos Clipboard Save this picture!© Luis Ferreira Alves+ 24 Share 2012 CopyHouses, Renovation•Porto, Portugallast_img read more